Komt de thuiswerkoorlog ook naar Nederland?
In Londen hoef je niet meer te komen als je niet vier dagen op kantoor bent.¹ Sinds de pandemie heeft thuiswerken wereldwijd een vlucht genomen. In de VS leidde dat tot een structurele verandering in kantoorgebruik. Maar grote bedrijven als Amazon en Tesla keren het tij en eisen fysieke aanwezigheid. Niet alle werknemers staan daar om te springen. Is deze 'thuiswerkoorlog' ook onderweg naar Nederland?
Kantorenmarkt in de VS onder druk
De aanhoudende populariteit van thuiswerken zorgde voor afnemend gebruik van kantoorruimte. Maar deze trend lijkt van de baan. Steeds meer bedrijven zien thuiswerken als een risico voor samenwerking en productiviteit. Grote bedrijven zoals Amazon, Dell, Google en Tesla roepen hun medewerkers massaal terug naar kantoor. Sommige werkgevers, zoals de Britse tak van PwC, controleren zelfs de inloglocatie van laptops om naleving af te dwingen.² “De productiviteit leidt eronder, net als de creativiteit en de saamhorigheid.”, aldus NVM over het internationale sentiment.
Nederland is kampioen thuiswerken – en nu?
Volgens het CBS werkt in Nederland meer dan de helft van de werkenden, circa 5 miljoen mensen, ‘weleens thuis’. Daarmee is Nederland koploper in Europa. Bijna 75% van de werkgevers zegt tevreden te zijn over de huidige thuiswerkbalans, volgens werkgeversvereniging AWVN.¹ Of doen de Amerikaanse CEO’s wat veel Nederlandse bazen stiekem ook best zouden willen? Van een volledige terugkeer naar kantoor lijkt hier in ieder geval geen sprake. De hybride werkweek met gemiddeld drie kantoordagen is steeds meer de norm.¹ Bij ING geldt dat medewerkers 50% op kantoor moeten werken, ABN AMRO stelde twee verplichte kantoordagen in.³ Ook bij Coolblue is hybride werken de standaard en Heineken legde onlangs zelfs een structurele thuiswerkvergoeding vast in de CAO voor 2025–2026.⁴
Aandeel thuiswerkers in de EU, in % van alle werkenden in 2022

Nederlandse kantorenmarkt blijft in balans
De aanvankelijke vrees voor grootschalige leegstand in Nederlandse kantoren door thuiswerken lijkt anno 2025 vooralsnog ongegrond. Grote bedrijven hebben weliswaar hun vierkante meters met 41% verminderd, maar kleinere bedrijven breidden juist uit (+88%).⁵ Beide groepen investeren in de aantrekkelijkheid van hun kantoren, met meer ruimte voor samenwerking en ontmoeting. Het resultaat: de totale vraag naar kantoorruimte blijft in balans en bevindt zich met een gemiddelde leegstand van 7,9% op het laagste niveau in 25 jaar.⁶
Conclusie
In thuiswerkland Nederland is van een thuiswerkoorlog weinig te merken. Werkgevers lijken overwegend tevreden met de huidige hybride werkvorm of kiezen eerder voor stimulering in plaats van verplichting. Tegelijkertijd groeit ook hier het bewustzijn dat samenwerken op kantoor essentieel blijft. Daarmee blijft de gevreesde leegstand uit. Voorlopig geen Amerikaanse taferelen hier in Nederland. In typisch Nederlandse polderstijl kiezen we niet voor zwart of wit, maar voor een hybride werkweek.
Bronnen
1 - nvm-business-kantoren-2025-schets-07.pdf
2 - Thuiswerkoorlog moet in Nederland nog uitgevochten worden
3 - ABN AMRO: vacaturestop, hybride werken en waarderingspremie - FNV
4 - Heineken: voortgang - De Unie
5 - Krimp en groei in balans in de Nederlandse kantorenmarkt
6 -Oplopende schaarste kantoren op toplocaties | NL | Cushman & Wakefield