Navigatie overslaan

Effecten middenhuur regulatie op uw investering

Effecten middenhuur regulatie op uw investering
Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, heeft aangekondigd dat er per 1 januari 2024 een nieuw gereguleerd huursegment wordt toegevoegd: de zogenaamde middenhuur.

Conform het WoningWaarderingsStelsel (WWS), vallen momenteel woningen met minder dan 141 WWS-punten in de sociale huursector. Alles met meer dan 141 WWS-punten valt in de vrije sector. Het staat de eigenaar van woningen in deze laatste categorie vrij om zelf de huurprijs van de woning te bepalen. Vanaf 1 januari 2024 worden de huurprijzen van woningen met 142 tot 187 WWS-punten ook gereguleerd en ontstaat dus een middenhuur segment. Eigenaren kunnen dan pas zelf de huurprijs van de woning bepalen indien deze meer dan 187 WWS-punten heeft.

In het aangepaste WWS-puntensysteem worden duurzaamheid en buitenruimte extra gewaardeerd. Woningen met een energielabel A tot D vallen hier onder en krijgen conform het nieuwe systeem meer punten toebedeeld. Woningen met een E tot G label krijgen juist puntenaftrek. Woningen met een buitenruimte, een balkon of een tuin, krijgen in het nieuwe stelsel, in vergelijking met het huidige stelsel, meer punten.

Binnen Woned wordt al vanaf de oprichting in 2018 gefocust op duurzaamheid en kwaliteit van leven voor de huurders. Het gevolg hiervan is, dat bijna alle woningen zijn voorzien van een energielabel A. Daarnaast zijn de meeste woningen voorzien van een tuin, dakterras of balkon en ruim van opzet.

De middenhuur regulering heeft op basis van de huidige uitgangspunten voor het systeem geen significante invloed op Woned, aangezien het overgrote deel aan huurwoningen in de portefeuille buiten dit segment vallen. Wel zullen er een aantal woningen per 1 januari 2024 in het nieuwe middenhuur segment vallen. De nieuwe maatregel die per 1 januari 2024 wordt doorgevoerd geldt enkel voor nieuwe verhuur. Zittende huurders blijven de reeds afgesproken huurprijs betalen. Pas als er een huurderswissel plaats vindt, zal een nieuwe huurprijs conform het nieuwe puntenstelsel van kracht worden.

Er is aangegeven dat de maatregel enkel geldt in tijden van schaarste. De duur van de maatregel en de grondslag voor de evaluatie of de maatregel nog noodzakelijk wordt geacht, is op dit moment nog niet bekend.

Concluderend heeft het behouden investeringsbeleid van het fonds, met focus op duurzaamheid en een hoge kwaliteit van leven voor huurders, ertoe geleid dat de aangekondigde maatregelen op de huidige Woned portefeuille weinig tot geen effect gaan hebben.

Investeren in WONED NV
De portefeuille van Woned NV bestaat uit 63 wooneenheden en drie commerciële ruimtes verdeeld over acht locaties. Momenteel is de complete portefeuille verhuurd.

Indien u geïnteresseerd bent in deelname in een duurzame woningportefeuille in Nederland, kunt u via deze link meer informatie raadplegen

Risico's
Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat uw investering weinig tot geen inkomsten genereert, of dat (een deel van) uw inleg verloren gaat. We raden u aan het prospectus en de essentiële beleggersinformatie zorgvuldig te lezen.


Geschreven door Steven Delsman 29 december 2022

Actueel

Meer nieuws
04 oktober 2023

Ms Hanze Gdansk in Rotterdam, 100 beleggers komen aan boord

Op vrijdag 29 september 2023 heeft zich voor de investeerders in de Hanze G-serie schepen een unieke kans voorgedaan. Gezien de internationale vaarroutes, zijn de vier schepen maar zelden in de buurt. Voor het eerst in jaren bestond de mogelijkheid om één van de vier schepen, de Hanze Gdansk, te bezoeken in Rotterdam.

Lees meer
21 september 2023

Internationaal award bemanning Gronings vrachtschip voor redding drenkelingen Atlantische Oceaan

Op 28 december 2022, heeft de bemanning van het ms Hanze Göteborg, midden op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan vier Amerikaanse drenkelingen gered.

Lees meer
08 juni 2023

Nieuw leiderschap aan boord: Hanzevast benoemt een nieuwe Directeur Shipping

Hanzevast bedankt Peter Dekker hartelijk voor de afgelopen zeven jaar, waarin hij met veel toewijding aan het roer heeft gestaan van Hanzevast Shipping en verwelkomt Anita van der Laan als zijn opvolger.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring.