Navigatie overslaan

Effecten middenhuur regulatie op uw investering

Effecten middenhuur regulatie op uw investering
Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, heeft aangekondigd dat er per 1 januari 2024 een nieuw gereguleerd huursegment wordt toegevoegd: de zogenaamde middenhuur.

Conform het WoningWaarderingsStelsel (WWS), vallen momenteel woningen met minder dan 141 WWS-punten in de sociale huursector. Alles met meer dan 141 WWS-punten valt in de vrije sector. Het staat de eigenaar van woningen in deze laatste categorie vrij om zelf de huurprijs van de woning te bepalen. Vanaf 1 januari 2024 worden de huurprijzen van woningen met 142 tot 187 WWS-punten ook gereguleerd en ontstaat dus een middenhuur segment. Eigenaren kunnen dan pas zelf de huurprijs van de woning bepalen indien deze meer dan 187 WWS-punten heeft.

In het aangepaste WWS-puntensysteem worden duurzaamheid en buitenruimte extra gewaardeerd. Woningen met een energielabel A tot D vallen hier onder en krijgen conform het nieuwe systeem meer punten toebedeeld. Woningen met een E tot G label krijgen juist puntenaftrek. Woningen met een buitenruimte, een balkon of een tuin, krijgen in het nieuwe stelsel, in vergelijking met het huidige stelsel, meer punten.

Binnen Woned wordt al vanaf de oprichting in 2018 gefocust op duurzaamheid en kwaliteit van leven voor de huurders. Het gevolg hiervan is, dat bijna alle woningen zijn voorzien van een energielabel A. Daarnaast zijn de meeste woningen voorzien van een tuin, dakterras of balkon en ruim van opzet.

De middenhuur regulering heeft op basis van de huidige uitgangspunten voor het systeem geen significante invloed op Woned, aangezien het overgrote deel aan huurwoningen in de portefeuille buiten dit segment vallen. Wel zullen er een aantal woningen per 1 januari 2024 in het nieuwe middenhuur segment vallen. De nieuwe maatregel die per 1 januari 2024 wordt doorgevoerd geldt enkel voor nieuwe verhuur. Zittende huurders blijven de reeds afgesproken huurprijs betalen. Pas als er een huurderswissel plaats vindt, zal een nieuwe huurprijs conform het nieuwe puntenstelsel van kracht worden.

Er is aangegeven dat de maatregel enkel geldt in tijden van schaarste. De duur van de maatregel en de grondslag voor de evaluatie of de maatregel nog noodzakelijk wordt geacht, is op dit moment nog niet bekend.

Concluderend heeft het behouden investeringsbeleid van het fonds, met focus op duurzaamheid en een hoge kwaliteit van leven voor huurders, ertoe geleid dat de aangekondigde maatregelen op de huidige Woned portefeuille weinig tot geen effect gaan hebben.

Investeren in WONED NV
De portefeuille van Woned NV bestaat uit 63 wooneenheden en drie commerciële ruimtes verdeeld over acht locaties. Momenteel is de complete portefeuille verhuurd.

Indien u geïnteresseerd bent in deelname in een duurzame woningportefeuille in Nederland, kunt u via deze link meer informatie raadplegen

Risico's
Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat uw investering weinig tot geen inkomsten genereert, of dat (een deel van) uw inleg verloren gaat. We raden u aan het prospectus en de essentiële beleggersinformatie zorgvuldig te lezen.


Geschreven door Steven Delsman 29 december 2022

Actueel

Meer nieuws
13 maart 2024

Fijn dat zij er zijn – de vastgoedbeleggers!

Het rendement van vastgoedbeleggingen in huurwoningen is door een opeenstapeling van maatregelen het afgelopen jaar onder druk komen te staan. Dit staat de grote woningbouwopgave in de weg - maar er is hoop!

Lees meer
06 maart 2024

Het Panamakanaal droogt op

Twee van ’s werelds drukste scheepvaartroutes kampen tegelijkertijd met ernstige verstoringen. Recorddroogte ontwricht de handel via het Panamakanaal, terwijl handelsschepen op weg naar het Suezkanaal met raketten en drones bestookt worden door Jemenitische Houthi-rebellen.

Lees meer
25 januari 2024

Hanzevast capital NV feliciteert Sebastiaan Weijers met benoeming tot financieel directeur

Per 9 januari 2024 is de heer Sebastiaan Weijers toegetreden tot de directie van Hanzevast capital NV als financieel directeur (CFO). De heer Weijers heeft een Master Bedrijfskunde van de TSM Business School Enschede en ruim 12 jaar ervaring in de financiële sector bij onder andere Deloitte, Rabobank en ING Bank.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring.