Navigatie overslaan

Aanvullende informatie Woned NV - Folkingestraat 7-7A

Onlangs hebben wij u geïnformeerd over de nieuwe aankoop in beleggingsfonds Woned. Dit betreft de aankoop van het rijksmonument “Het Beerenhuis” aan de Folkingestraat 7-7A, te Groningen. Naar aanleiding van de vele positieve reacties geven wij u graag aanvullende informatie betreffende deze aankoop.

Een kans als deze komt niet vaak voorbij; een heel monumentaal pand, met achterliggende stadstuin te koop in hartje centrum van Groningen. Waar veel centrumlocaties in de loop der jaren ten prooi zijn gevallen aan grootschalige renovaties, sloop, nieuwbouw of reeds zijn opgesplitst in winkelruimte of appartementen, is het pand aan de Folkingestraat nog steeds grotendeels in zijn oorspronkelijke staat.

Het pand kent een rijke historie. Het rijksmonument dateert in zijn huidige vorm voornamelijk uit de 18de eeuw, maar er zijn duidelijke aanwijzingen voor een oudere kern. Op onderstaande vogelvluchtplattegrond van Haubois uit 1643 staat op de plaats van de Folkingestraat 7 een tweelaags diephuis met een lager achterhuis, beide met een zadeldak.

Figuur 1: Fragment van de vogelvluchtplattegrond Egbert Haubois (1643)

In de tweede helft van de 19de eeuw zijn de indeling en interieurafwerking gewijzigd in een winkelwoning en bovenwoning. Ook zijn in deze periode diverse vensters en ramen vernieuwd. De winkelpui stamt uit de late 19de eeuw. Ook in de 20e eeuw hebben diverse vernieuwingen plaats gevonden om tot de huidige indeling met zeven wooneenheden en één commerciële ruimte te komen. Uit het onderstaande vergelijk tussen 1966 en heden blijkt dat er de afgelopen 56 jaar qua uiterlijk weinig verandering heeft plaats gevonden.

Figuur 2: Links een foto van de voorgevel in 1966. Foto van A.J. van der Wal

Een blik van boven (via Google maps) leert dat in het centrum de meeste vierkante meters zijn bebouwd. Een ander unicum is dus de ruime stadstuin achter het pand.

Woned heeft het pand aan kunnen kopen voor een scherpe prijs per vierkante meter, voordat het op de markt is aangeboden. De ongebruikte ruime zolders van het pand zijn in deze berekening niet meegenomen. Dit biedt goede vooruitzichten naar de toekomst, om het verhuurbare oppervlakte van het pand verder uit te bereiden en daarmee de huurstroom te optimaliseren.

Met deze aankoop onderstreept Woned haar duurzame ambitie om te investeren in het uitbreiden, verduurzamen en conserveren van het woningbestand in Nederland.


Geschreven door Stanley Thakoersingh 06 oktober 2022

Actueel

Meer nieuws
04 oktober 2023

Ms Hanze Gdansk in Rotterdam, 100 beleggers komen aan boord

Op vrijdag 29 september 2023 heeft zich voor de investeerders in de Hanze G-serie schepen een unieke kans voorgedaan. Gezien de internationale vaarroutes, zijn de vier schepen maar zelden in de buurt. Voor het eerst in jaren bestond de mogelijkheid om één van de vier schepen, de Hanze Gdansk, te bezoeken in Rotterdam.

Lees meer
21 september 2023

Internationaal award bemanning Gronings vrachtschip voor redding drenkelingen Atlantische Oceaan

Op 28 december 2022, heeft de bemanning van het ms Hanze Göteborg, midden op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan vier Amerikaanse drenkelingen gered.

Lees meer
08 juni 2023

Nieuw leiderschap aan boord: Hanzevast benoemt een nieuwe Directeur Shipping

Hanzevast bedankt Peter Dekker hartelijk voor de afgelopen zeven jaar, waarin hij met veel toewijding aan het roer heeft gestaan van Hanzevast Shipping en verwelkomt Anita van der Laan als zijn opvolger.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring.