Navigatie overslaan

Aanvullende informatie Woned NV - Folkingestraat 7-7A

Onlangs hebben wij u geïnformeerd over de nieuwe aankoop in beleggingsfonds Woned. Dit betreft de aankoop van het rijksmonument “Het Beerenhuis” aan de Folkingestraat 7-7A, te Groningen. Naar aanleiding van de vele positieve reacties geven wij u graag aanvullende informatie betreffende deze aankoop.

Een kans als deze komt niet vaak voorbij; een heel monumentaal pand, met achterliggende stadstuin te koop in hartje centrum van Groningen. Waar veel centrumlocaties in de loop der jaren ten prooi zijn gevallen aan grootschalige renovaties, sloop, nieuwbouw of reeds zijn opgesplitst in winkelruimte of appartementen, is het pand aan de Folkingestraat nog steeds grotendeels in zijn oorspronkelijke staat.

Het pand kent een rijke historie. Het rijksmonument dateert in zijn huidige vorm voornamelijk uit de 18de eeuw, maar er zijn duidelijke aanwijzingen voor een oudere kern. Op onderstaande vogelvluchtplattegrond van Haubois uit 1643 staat op de plaats van de Folkingestraat 7 een tweelaags diephuis met een lager achterhuis, beide met een zadeldak.

Figuur 1: Fragment van de vogelvluchtplattegrond Egbert Haubois (1643)

In de tweede helft van de 19de eeuw zijn de indeling en interieurafwerking gewijzigd in een winkelwoning en bovenwoning. Ook zijn in deze periode diverse vensters en ramen vernieuwd. De winkelpui stamt uit de late 19de eeuw. Ook in de 20e eeuw hebben diverse vernieuwingen plaats gevonden om tot de huidige indeling met zeven wooneenheden en één commerciële ruimte te komen. Uit het onderstaande vergelijk tussen 1966 en heden blijkt dat er de afgelopen 56 jaar qua uiterlijk weinig verandering heeft plaats gevonden.

Figuur 2: Links een foto van de voorgevel in 1966. Foto van A.J. van der Wal

Een blik van boven (via Google maps) leert dat in het centrum de meeste vierkante meters zijn bebouwd. Een ander unicum is dus de ruime stadstuin achter het pand.

Woned heeft het pand aan kunnen kopen voor een scherpe prijs per vierkante meter, voordat het op de markt is aangeboden. De ongebruikte ruime zolders van het pand zijn in deze berekening niet meegenomen. Dit biedt goede vooruitzichten naar de toekomst, om het verhuurbare oppervlakte van het pand verder uit te bereiden en daarmee de huurstroom te optimaliseren.

Met deze aankoop onderstreept Woned haar duurzame ambitie om te investeren in het uitbreiden, verduurzamen en conserveren van het woningbestand in Nederland.


Geschreven door Stanley Thakoersingh 06 oktober 2022

Actueel

Meer nieuws
12 januari 2023

Manon Wolters nieuwe vrouwelijke CEO van Hanzevast Capital NV

Tijdens de 22e aflevering van het traditionele Hanzevast Nieuwjaarsconcert heeft Manon Wolters zich als nieuwe CEO gepresenteerd aan de relaties van Hanzevast.

Lees meer
05 januari 2023

Gronings vrachtschip redt vier Amerikaanse drenkelingen

Op 28 december jl., heeft de bemanning van het ms Hanze Göteborg, midden op het noordelijk deel van Atlantische Oceaan vier Amerikaanse drenkelingen gered.

Lees meer
29 december 2022

Effecten middenhuur regulatie op uw investering

Effecten middenhuur regulatie op uw investering

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring.