Navigatie overslaan

Noordhoek Pathfinder

Vlag Nederlands Thuishaven Zierikzee Hefvermogen 25 ton
Lengte 61,9 meter Hoofdmotoren Caterpillar 2 x 950 kW & 2 x 500 kW Max snelheid 14 kN

Het schip

De Pathfinder wordt geklasseerd bij Lloyd’s Register of Shipping in Londen met de volgende notatie: LRS +100A1, +LMC, +DP(AA) en vaart onder de Nederlandse vlag. Met een lengte van 61,9 m, een breedte van 12,8 m en een diepgang van 4,6 m is het schip in staat om naast het onderhoud aan grote boorplatforms ook de relatief kleine installaties in de Noordzee te bedienen. Het schip biedt accommodatie aan maximaal 40 opvarenden.

Apparatuur

De Pathfinder is uitgerust met moderne apparatuur om tegemoet te komen aan de eisen die de offshore-industrie aan dit type schip stelt:

Remote Operated Vehicle (ROV)
Een ROV is een op afstand bestuurbare onbemande robot die wordt ingezet voor constructie-, inspectie- en onderhoudswerkzaamheden. ROV’s zijn uitgerust met meet- en manipulatieinstrumenten en kunnen ook in samenwerking met duikers worden ingezet. Een umbilical (de ‘navelstreng’ die de ROV met het schip verbindt) voorziet in de aandrijving, besturing en video- en datacommunicatie.

Remote Operated Towed Vehicle (ROTV)
ROTV’s worden niet alleen voor inspectiedoeleinden ingezet maar ook om geofysische data te verzamelen van de zeebodem. Deze data zijn noodzakelijk om kabels en pijpleidingen optimaal te positioneren. De ROTV is voorzien van een sidescan sonar, een magnetometer en een subbottomprofiler, waarmee bijvoorbeeld de staat en de ligging van een pijpleiding in kaart kan worden gebracht. Een magnetometer is in staat om een leiding die onder het zand ligt op te sporen en te volgen. De subbottomprofiler brengt de bodem rond een leiding in kaart en laat mogelijke grondverschuivingen zien. Met een echolood kan de afstand tot de bodem en de leiding worden gecontroleerd.

Moon pool
Een moon pool is een opening in het dek van het schip, waardoor onderzoekers de mogelijkheid hebben om door deze opening onderzoeksapparatuur te water te laten. Zelfs als de weersomstandigheden waarin het schip zich bevindt slecht zijn, blijft het zee-oppervlak binnen de moon pool stabiel.

Dynamic Positioning System
Het schip wordt uitgerust met meerdere Dynamic Positioning Systems, waaronder twee DGPS (Differential Global Positioning System) systemen, een hydro-akoestisch systeem, drie gyrokompassen, een laserscansysteem en twee windsensoren. Hiermee wordt het schip zeer nauwkeurig op de exacte locatie gehouden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring.