Navigatie overslaan

Russische inval in Oekraïne

Donderdag 24 februari jl. is Rusland buurland Oekraïne binnengevallen. De internationale gemeenschap heeft hierop met strenge economische sancties gereageerd. De daaruit voortvloeiende schade voor Rusland is groot. Omgekeerd moet ook met tegenvallers worden gerekend. Wat betekent dat voor uw beleggingen bij Hanzevast? Bijgaand informeren we u over de gevolgen die voor u belangrijk kunnen zijn.

Vastgoed
Met investering in een vastgoedfonds van Hanzevast investeert u direct in kantoorgebouwen of woningen. De prijsontwikkeling op de vastgoedmarkt staat goeddeels los van de prijsontwikkelingen op aandelenbeurzen en kenmerkt zich door geringe schommelingen. Historisch gezien heeft een investering in onroerend goed daarom een stabiliserend effect op uw beleggingsportefeuille. Ook nu heeft de vastgoedmarkt haar eigen dynamiek. Oekraïense vluchtelingen kunnen de vraag naar huisvesting op de reeds gespannen woningmarkt verder vergroten.

Scheepvaart
Door de oorlogshandelingen zijn de havens van Oekraïne beschadigd of onbereikbaar geworden. Goederenstromen van en naar Oekraïne zijn daardoor opgedroogd. Wereldwijd wordt naar alternatieve leveranciers en afnemers gezocht. Zoals in onderstaande grafiek is weergeven zijn de vrachtprijzen de afgelopen week nog zeer gering gestegen. Binnen de gebruikelijke schommelingen kwalificeren we dit als stabiel.

Hanzevast heeft geen schepen in de Zwarte zee of Rusland en heeft geen contracten afgesloten voor reizen van of naar deze gebieden. De sterkt gestegen prijzen voor olie en gas hebben consequenties voor de scheepvaart. Aangezien de kosten daarvan ten laste van de bevrachters komen en niet voor het schip, heeft dit echter geen effect op de exploitatie van de Hanzevast scheepvaartfondsen. Bijkomend effect van genoemde prijsstijgingen is de internationale roep om een grotere onafhankelijkheid van Rusland betreffende de levering van gas en olie. Ten gevolge daarvan is een stijging van offshore activiteiten in onder andere de Noordzee te verwachten. De ontwikkeling van gasvelden en windparken gaat versterkt ter hand genomen worden, waardoor de vraag naar goed geoutilleerde offshore schepen aantrekt.

Bemanning
Aan boord van de Hanzevast schepen werken zes Oekraïense bemanningsleden. De meesten van hen willen zo snel mogelijk van boord en naar huis. Hanzevast Shipping doet haar best om hier zo spoedig mogelijk aan tegemoet te komen.

Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.
Erop vertrouwend u hiermee van dienst te zijn

Stanley Thakoersingh
Hoofd sales


Geschreven door Hanzevast 04 maart 2022

Actueel

Meer nieuws
13 maart 2024

Fijn dat zij er zijn – de vastgoedbeleggers!

Het rendement van vastgoedbeleggingen in huurwoningen is door een opeenstapeling van maatregelen het afgelopen jaar onder druk komen te staan. Dit staat de grote woningbouwopgave in de weg - maar er is hoop!

Lees meer
06 maart 2024

Het Panamakanaal droogt op

Twee van ’s werelds drukste scheepvaartroutes kampen tegelijkertijd met ernstige verstoringen. Recorddroogte ontwricht de handel via het Panamakanaal, terwijl handelsschepen op weg naar het Suezkanaal met raketten en drones bestookt worden door Jemenitische Houthi-rebellen.

Lees meer
25 januari 2024

Hanzevast capital NV feliciteert Sebastiaan Weijers met benoeming tot financieel directeur

Per 9 januari 2024 is de heer Sebastiaan Weijers toegetreden tot de directie van Hanzevast capital NV als financieel directeur (CFO). De heer Weijers heeft een Master Bedrijfskunde van de TSM Business School Enschede en ruim 12 jaar ervaring in de financiële sector bij onder andere Deloitte, Rabobank en ING Bank.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring.