Navigatie overslaan

Russische inval in Oekraïne

Donderdag 24 februari jl. is Rusland buurland Oekraïne binnengevallen. De internationale gemeenschap heeft hierop met strenge economische sancties gereageerd. De daaruit voortvloeiende schade voor Rusland is groot. Omgekeerd moet ook met tegenvallers worden gerekend. Wat betekent dat voor uw beleggingen bij Hanzevast? Bijgaand informeren we u over de gevolgen die voor u belangrijk kunnen zijn.

Vastgoed
Met investering in een vastgoedfonds van Hanzevast investeert u direct in kantoorgebouwen of woningen. De prijsontwikkeling op de vastgoedmarkt staat goeddeels los van de prijsontwikkelingen op aandelenbeurzen en kenmerkt zich door geringe schommelingen. Historisch gezien heeft een investering in onroerend goed daarom een stabiliserend effect op uw beleggingsportefeuille. Ook nu heeft de vastgoedmarkt haar eigen dynamiek. Oekraïense vluchtelingen kunnen de vraag naar huisvesting op de reeds gespannen woningmarkt verder vergroten.

Scheepvaart
Door de oorlogshandelingen zijn de havens van Oekraïne beschadigd of onbereikbaar geworden. Goederenstromen van en naar Oekraïne zijn daardoor opgedroogd. Wereldwijd wordt naar alternatieve leveranciers en afnemers gezocht. Zoals in onderstaande grafiek is weergeven zijn de vrachtprijzen de afgelopen week nog zeer gering gestegen. Binnen de gebruikelijke schommelingen kwalificeren we dit als stabiel.

Hanzevast heeft geen schepen in de Zwarte zee of Rusland en heeft geen contracten afgesloten voor reizen van of naar deze gebieden. De sterkt gestegen prijzen voor olie en gas hebben consequenties voor de scheepvaart. Aangezien de kosten daarvan ten laste van de bevrachters komen en niet voor het schip, heeft dit echter geen effect op de exploitatie van de Hanzevast scheepvaartfondsen. Bijkomend effect van genoemde prijsstijgingen is de internationale roep om een grotere onafhankelijkheid van Rusland betreffende de levering van gas en olie. Ten gevolge daarvan is een stijging van offshore activiteiten in onder andere de Noordzee te verwachten. De ontwikkeling van gasvelden en windparken gaat versterkt ter hand genomen worden, waardoor de vraag naar goed geoutilleerde offshore schepen aantrekt.

Bemanning
Aan boord van de Hanzevast schepen werken zes Oekraïense bemanningsleden. De meesten van hen willen zo snel mogelijk van boord en naar huis. Hanzevast Shipping doet haar best om hier zo spoedig mogelijk aan tegemoet te komen.

Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.
Erop vertrouwend u hiermee van dienst te zijn

Stanley Thakoersingh
Hoofd sales


Geschreven door Hanzevast 04 maart 2022

Actueel

Meer nieuws
31 januari 2023

Hanzevast ziet kansen voor woningfonds Woned op basis van kentering woningmarkt

De afgelopen weken zijn er in het nieuws veel berichten verschenen over de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. Middels dit nieuwsartikel informeren wij u over de belangrijke ontwikkelingen die zich in de voorgaande maanden hebben voorgedaan.

Lees meer
12 januari 2023

Manon Wolters nieuwe vrouwelijke CEO van Hanzevast Capital NV

Tijdens de 22e aflevering van het traditionele Hanzevast Nieuwjaarsconcert heeft Manon Wolters zich als nieuwe CEO gepresenteerd aan de relaties van Hanzevast.

Lees meer
05 januari 2023

Gronings vrachtschip redt vier Amerikaanse drenkelingen

Op 28 december jl., heeft de bemanning van het ms Hanze Göteborg, midden op het noordelijk deel van Atlantische Oceaan vier Amerikaanse drenkelingen gered.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring.