Navigatie overslaan

2023: dynamisch jaar met Koninklijke onderscheiding voor Hanzevast

Stijgende huurinkomsten bij vastgoed en een offshore scheepvaartmarkt die het voor de wind gaat, zorgen bij Hanzevast capital NV voor ruimte voor aflossing in de fondsen. De gemiddelde Loan-To-Value over alle Hanzevast fondsen daalt naar slechts 34%.

Beleggingen in vastgoed en schepen hebben zich in een onzekere markt opnieuw als waardevolle toevoeging voor de beleggingsportefeuille getoond. De focus bij Hanzevast lag in 2023 op waarde creatie door (aanvullend) aflossen op de financieringen. Gerealiseerde rendementen zijn veelal gebruikt voor het verlagen van de financieringen binnen de tien actieve Hanzevast vastgoed- en scheepvaartfondsen. De Hanzevast vastgoedfondsen profiteerden van de hoge inflatie en zagen de huurinkomsten met 9% gemiddeld stijgen.

“Ondanks de prijscorrectie in de vastgoedmarkt, zorgen de hogere huurinkomsten indirect voor waardestijging van het onderliggend vastgoed op termijn. Vastgoed toont zich daarmee inflatiebestendig en op termijn waardevast,” aldus Manon Wolters, algemeen directeur.

In de scheepvaart presteerde met name de offshore scheepvaartmarkt goed. Hanzevast capital NV heeft hier in 2023 een rendementsuitkering van 14,4% gerealiseerd voor haar scheepvaartbeleggers. Bij de vier Hanze G-schepen normaliseerden de dagtarieven in het droge bulk segment, na de zeer hoge vrachtprijzen in 2022. De gerealiseerde rendementen werden aangewend voor aflossing van de financieringen.

Een bijzonder moment voor Hanzevast was de Koninklijke onderscheiding met ‘De Ruytermedaille’ voor verdienstelijke daden voor de Nederlandse scheepvaart toegekend aan de kapitein en bemanning van de Hanze Göteborg. Zij toonden bijzondere moed bij een stormachtige redding van vier drenkelingen op de Atlantische Oceaan eind 2022.

“Wij kijken met vertrouwen naar 2024. De onderliggende marktfundamenten van onze assetclasses zijn goed en er heerst een opwaartse druk op woningprijzen, kantoorhuren en de vrachtprijzen. Dit is positief voor de rendementen voor onze beleggers,” aldus Manon Wolters tegen rond 400 relaties en beleggers tijdens het 23e traditionele Hanzevast Nieuwjaarsconcert met het Noord Nederlands Orkest.


15 januari 2024

Lees meer

Meer nieuws
22 december 2023

Al 28 jaar Hanzevast: Sterk in stenen en staal. Waarom beleggen in deze sectoren?

Lees het interview met Manon Wolters, CEO van Hanzevast, waarin zij onder andere de voordelen van vastgoed- en scheepsbeleggingen voor vermogensopbouw toelicht. Tevens gaat zij in op de toekomst van beleggingen in beide sectoren en de visie van Hanzevast hierop.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring.