Wereldpremière op Hanzevast Nieuwjaarsconcert 2020

Jonge talenten stelen de show

img-banner

Op donderdag 2 januari 2020 luidde Hanzevast, in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest (NNO) en de Oosterpoort, voor de twintigste maal het nieuwe jaar in met het Hanzevast Nieuwjaarsconcert.

De avond betrof een feestelijke aftrap van een bijzonder jaar. In december 2020 bestaat Hanzevast namelijk 25 jaar en om deze reden had het Hanzevast Nieuwjaarsconcert een extra feestelijk tintje. Vanaf 17.30 uur werden de eerste (van de in totaal ruim 900) gasten verwelkomd voor een uitgebreid diner, en werd er op het nieuwe jaar geproost.
 
Voorafgaand aan het concert werd er stilgestaan bij de inmiddels 20-jarige samenwerking tussen het Noord Nederlands Orkest en Hanzevast én het komende 25-jarig jubileum van Hanzevast. De aanwezigen werden middels beeld en geluid door de afgelopen 25 jaar geleid en er werd een blik op een duurzamere toekomst voor de vastgoed- en scheepvaartmarkt geworpen.

"Fris en dynamisch: ☆☆☆☆"
Paul Herreur, Dagblad van het Noorden


Zoals verwacht vormde het Nieuwjaarsconcert, onder leiding van de Bulgaarse dirigent Rossen Gergov, middels zeer diverse muziekstukken een vrolijk begin van het nieuwe jaar. Ster van dit Nieuwjaarsconcert was de Amerikaanse sopraan Adina Aaron, die in 2019 furore maakte als titelheldin in de opera Porgy and Bess van Gerschwin. Daarnaast heeft zij gezongen met het hr-Sinfonieorchester Frankfurt, Tosca aan het Hessisches Staatstheater Wiesbaden en Aida aan de Staatsopera in Praag.


Sopraan Adina Aaron zong de sterren van de hemel


Na de pauze gebeurde er met recht iets uitzonderlijks. Twee jonge winnaars van het Hanzevast Young Talent Award traden op met het NNO. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijk muzikaal talent dat deelneemt aan het Peter de Grote Festival. De winnaar van 2018, cellist Thomas Prechal (15), zorgde voor een wereldpremière met zijn eigen compositie genaamd Phoenix. Hij speelde dit prachtige stuk op de cello waar eerder zijn grootvader, voorheen eveneens muzikant bij het NNO, op gespeeld heeft. Thomas Prechal (15) zorgde voor een wereldpremière met zijn stuk 'Phoenix'


Voor de winnares van 2019, de elfjarige violiste Adinda van Delft, was het de eerste keer in een professioneel symfonieorkest. Van Delft kreeg de handen op elkaar door samen met het orkest werk van Ernest Bloch ten gehore te brengen. Vorig jaar bereikte zij ondanks haar piepjonge leeftijd de finale van het televisieprogramma Holland’s got Talent, waar zij uiteindelijk de derde prijs bemachtigde. Voor zowel de musici alsmede de aanwezige gasten waren de optredens van beide talenten het hoogtepunt van de avond en muziekliefhebbers gaan in de toekomst ongetwijfeld nog veel van Prechal en van Delft horen.


Adinda van Delft (11) voelde zich zichtbaar thuis op het grote podium

 
Na afloop van het concert werd een ieder uitgenodigd voor een hapje en een drankje de foyer. Hier werd, onder het genot van uitstekende live muziek verzorgd door een ensemble van het NNO, nog lang nagepraat over het concert en vooruitgekeken op het nieuwe jaar.


Voor de mooiste foto's van de avond kunt u hier klikken

Geschreven door