Thuiswerken, thuis beleggen

De opkomst van het Coronavirus is voor velen een grote beperking geweest. Hierdoor bleef er echter wel meer tijd over voor andere activiteiten, waaronder beleggen. De particuliere beleggersmarkt is het afgelopen anderhalf jaar dan ook sterk gegroeid.

img-banner

Eind 2020 was het aantal particuliere beleggers toegenomen met 17% ten opzichte van het voorgaande jaar, zo schrijft het Financieele Dagblad. De grootste stijging sinds de jaren ’90. Dit blijkt uit een onderzoek onder 38.000 huishoudens door het onderzoeksbureau Kantar.

Niet alleen het thuiswerken en de toename van vrije tijd zijn aanleidingen voor de toegenomen interesse in het huis, tuin en keuken beleggen. Ook innovaties op technologisch en financieel gebied zijn drijfveren. Ontwikkelingen zoals brokerage apps en nieuwe verdienmodellen van online brokers verlagen de drempel voor het betreden van de effectenmarkt. Beleggers kunnen nu binnen twee dagen een rekening openen en wereldwijd aandelen, obligaties, fondsen en derivaten kopen en verkopen.

Dankzij payment for order flow (PFOF) verdienmodellen van brokers zoals Robinhood kunnen jonge beleggers in de VS zelfs zonder commissie aandelen en opties verhandelen. Alhoewel het PFOF model in Nederland verboden is zijn ook hier brokers actief die de kosten proberen te verlagen door bijvoorbeeld effecten van klanten uit te lenen en schaalvoordelen te behalen door intensief in te zetten op groei. Hierdoor dalen ook voor particuliere beleggers in Nederland de toegangskosten tot beurzen wereldwijd aanzienlijk.

Tel bij dit alles de lage of zelfs negatieve rentestanden en hoge spaartegoeden op en het resultaat is een explosieve groei in nieuwe beleggers en nieuw particulier kapitaal dat de markten instroomt. Een groeiend deel van deze nieuwe beleggers is jong (één op de drie is twintiger of dertiger) en vrouw (46% van de instromers in de afgelopen vijf jaar, een aanzienlijk hoger percentage dan in voorgaande jaren).

Ook Woned past wat betreft de fondskenmerken goed bij deze groep nieuwe beleggers. Woned kan als vastgoedinvestering voor veel beleggers een mooie aanvulling op de portefeuille zijn en, dankzij een laag minimum deelnamebedrag van €1.000,-, minimum periodieke investeringen van €100,- en €0,- instapkosten*, sluit het fonds goed aan bij de wensen van deze groep. Het fonds heeft in de maanden juni en juli 2021 dan ook 9,3% meer beleggers mogen verwelkomen en tijdens dezelfde periode een toename van 16,5% aan investeringskapitaal ontvangen.

Interesse in het beleggen in duurzame huurwoningen? Klik dan hier voor meer informatie over het woningfonds Woned en om te investeren. Klik hier om het prospectus te downloaden.

* Woned rekent 3% uitstapkosten. Lees het prospectus voor een compleet overzicht van de kosten en voorwaarden.

Geschreven door Boudewijn Hulst