OSV Pathfinder installeert werkklasse-ROV in Delfzijl

img-banner

Offshore Support Vessel (OSV) de Pathfinder is vanwege geplande aanpassingen de haven van Delfzijl ingevaren. Daar zullen verschillende technische onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden, waaronder aanpassingen aan het materieel aan dek en de installatie van een geavanceerde onderwaterrobot (werkklasse-ROV).

De werkklasse-ROV dient ter inspectie van de zeebodem en het eventueel verwijderen van voorwerpen. Charteraar N-Sea brengt voor verschillende projecten experts bij elkaar die gespecialiseerd zijn in de besturing van dergelijke onderwaterrobots, positiebepaling, maar ook het lokaliseren en eventueel verwijderen van objecten op de zeebodem. Zo heeft N-Sea tijdens een van de surveys met de Pathfinder in 2018 munitie uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en verwijderd. De ROV dient projecten als deze te ondersteunen. Met behulp van een volledig geautomatiseerde lanceerinrichting laat de Pathfinder vleugels te water die in staat zijn om een frame te slepen waarop magnetometers zijn gemonteerd, die vaststellen of er op de zeebodem magnetisch materiaal aanwezig is. Met geavanceerde computermodellen worden deze metingen gefilterd tot inspectiepunten die een onderwaterrobot vervolgens inspecteert om vast te stellen of het object een gevaar voor de kabelinstallatie kan betekenen.


Over de Pathfinder

De Pathfinder is een offshore support vessel (OSV), wat inhoudt dat het schip wordt ingezet voor werkzaamheden voor de offshore-industrie, zoals reparatie- en onderhoudswerkzaamheden op de zeebodem. Denk hierbij aan het installeren, onderhouden en repareren van kabels en leidingen. De bouw van de Pathfinder in 2010 vloeit voort uit de oprichting Scheepsfonds Hanzevast Offshore Support Vessel CV, dat geïnvesteerd heeft in de bouw, alsmede de exploitatie van het schip. De Pathfinder zal in 2019 in de zuidelijke- en centrale Noordzee worden ingezet voor energiemaatschappijen ten behoeve van de installatie van elektriciteitskabels. Deze kabels zijn op hun beurt bedoeld voor het aansluiten van duurzame windmolenparken op zee.


Geschreven door