Nieuwe ballastwater behandelingssystemen voor vloot Hanzevast

Marine Service Noord verzorgt engineering, productie en installatie

img-banner

In de Eemshaven (Groningen) is Marine Service Noord gestart met de installatie van nieuwe ballastwater behandelingssystemen voor de vloot van Hanzevast. De inbouw van deze systemen is conform de eisen gesteld door de International Maritime Organisation (IMO) en heeft als doel om zorg te dragen voor de ecosystemen in de verschillende wateren middels het tegengaan van migratie van organismen die zich in het ballastwater bevinden. Hanzevast Shipping is hierop direct overgegaan op de aanschaf van dergelijke systemen voor al haar bulkschepen. De Hanze Gdansk is de eerste van de in totaal vier schepen waar het systeem wordt ingebouwd. Marine Service Noord zal de engineering, productie en installatie verzorgen. 

Ballastwater wordt door zeegaande schepen voornamelijk gebruikt om de stabiliteit, de diepgang alsmede de sterkte van het schip te reguleren. Dit is voornamelijk van belang wanneer het schip niet of slechts gedeeltelijk beladen is. Het ballastwater wordt op de ene locatie in de tanks gepompt en geloosd waar en wanneer dit relevant is. Een van de vaak voorkomende problemen met ballastwater is het aantal (micro-)organismen dat met het water in de tanks gepompt wordt. De verspreiding van vreemde organismen middels het lozen van ballastwater in andere delen van de wereld kunnen de ecosystemen van de desbetreffende wateren ernstig verstoren. Het behandelingssysteem voor ballastwater gaat dit probleem tegen.

In de Eemshaven worden de modulaire onderdelen aan boord gebracht, waarna de installatie op zee tijdens de vaart zal worden uitgevoerd. Op deze manier is het schip zo min mogelijk 'off hire'. Donderdag gaat het schip vertrekken en dan gaan vier man van Marine Service Noord mee. De installatie moet vanaf 28 november werken. Middels de installatie van het gekozen systeem wordt er naast de eisen van de IMO ook voldaan aan de eisen van de US Coast Guard (USCG) en is de vloot van Hanzevast bevoegd om binnen de zeegrenzen van de Verenigde Staten de ballasttanks te legen.

Geschreven door