Nieuwbouwwoningen ruim 8 procent duurder dan vorig jaar

Prijzen nieuwbouw stijgen harder dan bestaande bouw

img-banner

De koopprijzen van nieuwbouwwoningen zijn met ongeveer 10 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Het is het zesde kwartaal op rij waarin de prijzen van nieuwbouwwoningen sterker stijgen dan de prijzen van bestaande woningen. In totaal waren de prijzen van de verkochte koopwoningen in Nederland in het eerste kwartaal 8,2 procent hoger dan vorig jaar.

Het aandeel van het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen is echter afgenomen: 12 procent ten opzichte van 14 procent in het eerste kwartaal van 2018. Volgens Makelaarsvereniging NVM is dit een groot probleem. De gemiddelde nieuwbouwwoning is al gauw 80.000 euro duurder dan een bestaande woning. 

Prijsontwikkeling elders in Europa

Nederland staat in de top 5 van landen waar de prijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande woningen het meest zijn toegenomen. Gemiddeld zijn de woningen in Europa het afgelopen jaar met 4 procent gestegen, tegenover 8,2 procent in Nederland. Alleen in Hongarije (11,3%), Tsjechië (9,4%), Portugal (9,2%) en Slovenië (8,4%) zijn de woningen meer in waarde toegenomen. 


Bron:CBS (2019)
Geschreven door