De woningmarkt van Groningen in 2019: Hoe zit het?

Over de woningmarkt in en rondom de stad

img-banner

Dat op de hedendaagse woningmarkt de vraag het aanbod overschrijdt weet u hoogstwaarschijnlijk wel. Dat het in de grote steden zoals Amsterdam Rotterdam Den Haag en Utrecht dringen is voor een woning waarschijnlijk ook. Maar dat Groningen eind 2018 de populairste regio van Nederland was op huizenwebsite Funda? Dat komt waarschijnlijk wél als een verrassing. Tijd dus om de hedendaagse woningmarkt in de stad Groningen en omstreken nader onder de loep te nemen. 

Er heerst al langere tijd schaarste op de woningmarkt in en rondom de stad Groningen. Waar er in Oost-Groningen nog genoeg keuze is wat betreft huisvesting beperkt de keuze in de stad zich tot gemiddeld twee opties. Het logische gevolg van een vraag naar woningen die het aanbod sterk overtreft. In absolute zin stijgt het aantal huishoudens in Nederland al jaren en die trend lijkt zich voort te zetten, met name in de grotere steden. Een belangrijke drijfveer is het de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens, die de voorkeur geven aan wonen in de stad. Woningen in de stad Groningen worden volgens cijfers van de NVM dan ook gemiddeld binnen 25 dagen verkocht. Ook biedingen boven de initiële vraagprijs zijn hierbij eerder norm dan uitzondering. In de stad Groningen wordt gemiddeld bijna 1 procent meer betaald dan de vraagprijs. De gemiddelde prijs van een koopwoning lag in het vierde kwartaal van 2018 net boven de €237.000 (7,6% stijging ten opzichte van een jaar daarvoor) en de gemiddelde prijs per vierkante meter is in een jaar met meer dan 100 euro gestegen naar €2235 (Bron: NVM, 2019).Ontwikkeling transactieprijs t.o.v. het jaar ervoor (Bron: NVM, 2019).


In de stad heerst niet alleen een tekort aan koopwoningen. Er is voornamelijk onder tweeverdieners en/of net afgestudeerden namelijk ook veel belangstelling voor huurhuizen in het middeldure segment (vrije sector huur). Deze groepen kunnen om verscheidene redenen niet gelijk overgaan tot het kopen van een huis, of hebben moeite met het vinden van een geschikte huurwoning. Ze komen namelijk niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en huren in de vrije sector is duur. Gezien het feit dat ongeveer een kwart van de inwoners van Groningen student is, is de groep starters die wat betreft het vinden van een geschikte woning op dit moment tussen wal en schip valt tamelijk omvangrijk. 

Aanpak woningtekort

Er moeten dus meer (geschikte) woningen bijkomen in de stad en dit gaat gebeuren ook. Burgemeester van Groningen Peter Den Oudsten en Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren hebben op 9 januari 2019 een ‘woondeal’ ondertekend die geïnitieerd is om 20.000 nieuwe woningen te bouwen in de stad Groningen vóór 2030. Daarnaast zetten de gemeente en het Rijk zich in om excessen (zoals onbehoorlijke verhuur) aan te pakken en innoverende parkeergelegenheden te stimuleren. Rijk en de gemeente Groningen willen de woningproductie naar 8.000 woningen brengen in 2023. In de zeven jaar hierna worden er nog eens 12.000 bijgebouwd. Op de korte termijn betekent dit dat vooral de Eemskanaalzone, het Suikerfabriekterrein, Meerstad en Selwerd aangepakt worden.

Geschreven door